Maslow

Behovspyramiden

Abraham Maslow var en amerikansk psykolog som levde mellom 1908-1970. Han er kjent for sitt arbeid om menneskers behov og motivasjon. Han forsøkte å forklare sine tanker ved å lage en figur som blir kalt Maslows behovspyramide. Dette er en figur som beskriver de helt grunnleggende behovene nederst i pyramiden til mer avanserte behov øverst..

  • Lavest i pyramiden er fysiologiske behov. Det er det som trengs for at vi skal overleve, som behov for mat og søvn.
  • Andre trinn er trygghetsbehov, som behov for trygge omgivelser. Dette kan være et trygt sted å bo eller økonomisk sikkerhet. Nå og i framtiden.
  • Tredje trinn er sosiale behov. Når både de fysiologiske behovene og behovet for trygghet er dekket kommer det sosiale behovet for tilhørighet og kjærlighet.
  • Fjerde trinn er behov for anerkjennelse. Et behov for respekt for det man presterer og selvaktelse.
  • Femte trinn er behov for selvrealisering. Når alle behovene er på plass, vil man få et behov for indre vekst

Kritikk av Maslow

Maslow mente at behovene bygde på hverandre, og at man først kunne bevege seg oppover i pyramiden når behovene på nivået under var dekket. Dette kan vise seg å være litt kantete og absolutt. Man kan ha behov for kjærlighet selv om den økonomiske tryggheten ikke er dekket.
Teorien har også fått kritikk for å være tilpasset det amerikanske samfunnet og vil derfor være annerledes i andre kulturer som for eksempel Asia.

Egenrefleksjon:
Hvilket nivå er du på? Forklar hvorfor?
Maslow mente at hvis noen av de fire første behovene ikke blir dekket som barn og ungdom, kan dette påvirke personen både fysisk og psykisk senere i livet. Er du enig i dette?

Videre skilte Maslows mellom de tre første som han kalte mangelbehov. Vekstbehovene er de to øverste nivåene, anerkjennelse og selvrealisering. Hva mener du er forskjellen er mellom disse?

Tips til eksamen:
Maslows behovspyramide kan du ofte få bruk på eksamen. For å vise at du har faglig tyngde og god oversikt kan det være lurt å bruke en teori eller modell. Behovspyramiden kan brukes på mange ulike temaer. For eksempel omsorg, trygghet, anerkjennelse, tilvenning.
Hvis du bruker denne modellen husk på at du både tegner den opp og forklarer den

Skroll til toppen