Helse og kosthold

Kosthold er viktig for barn og ungdoms vekst, utvikling og helse.

Her ser du en plakat helsedirektoratet har laget for barnehagene. Viktige retningslinjer hvis du skal planlegge et måltid i en barnehage på eksamen.

Husk da å vise til Helsedirektoratet som kilde.

../../../Desktop/cos_size-large-1.pdf

Hvis du skal skrive eksamensoppgave om kosthold på SFO, er det viktig å ta utgangspunkt i disse retningslinjene fra Helsedirektoratet som du ser nedenfor her:

Barneskole og skolefritidsordning (SFO)

MÅL: bidra til at elevene sikres gode rammer for måltidene og god ernæringsmessig kvalitet på mat og drikketilbudet.

1. Det bør tilrettelegges for måltider med maksimalt 3-4 timers mellomrom

2. Det bør legges fysisk til rette for måltid som fremmer matglede, sosialt samvær, trivsel og helse

3. Elevene bør sikres nok tid til å spise, minimum 20 minutter

4. Elevene bør få tilsyn av en voksen i matpausen

5. Kaldt drikkevann bør alltid være tilgjengelig, som tørstedrikk og til måltidene

6. Elevene bør tilbys ordninger som sikrer tilgang til grønnsaker, frukt eller bær daglig

7. Elevene bør tilbys ordninger som sikrer tilgang til melk til måltidene: lettmelk med 0,7 % fett eller mindre, vanlig lettmelk og/ eller skummet melk

8. Det bør tilrettelegges for håndvask før måltidet

9. Lagring, tilberedning, servering og merking av mat må skje i samsvar med regelverk og råd fra Mattilsynet

10. Det bør tas hensyn til elever med matallergi og matintoleranse

11. Dersom juice tilbys, bør enhetene ikke overstige 250 ml

12. Brus, saft og annen drikke tilsatt sukker eller søtstoff samt koffeinholdig drikke bør ikke tilbys

13. Måltider som tilbys bør bygge på Helsedirektoratets kostråd og være ernæringsmessig fullverdige

14. Det bør brukes brød og kornprodukter med mye fiber og fullkorn og lite fett, sukker og salt

15. Tilbudet av pålegg bør være variert og alltid inkludere fiskepålegg og grønnsaker

16. Ved servering av varmmat bør det varieres mellom fisk, kjøtt og vegetarretter

17. Matoljer og flytende og myk margarin bør brukes fremfor hard margarin og smør

18. Matvarer med lavt saltinnhold bør prioriteres og bruk av salt i matlaging og på maten bør begrenses

19. Bakevarer og andre produkter med mye sukker og/eller fett bør forbeholdes spesielle anledninger

20. Sjokolade, godteri, potetgull og annen snacks bør ikke tilbys

21. En miljøvennlig praksis bør tilstrebes, med lite matsvinn og et mattilbud hvor plantebaserte matvarer og fisk er sentralt

Fritidsklubb og matlaging:

Ungdom og Fritidsklubbundersøkelse 2016/2017 viser at 93 % av fritidsklubbene i Norge har kjøkken og 84 % har mataktiviteter.

På fritidsklubben kan vi som barne- og ungdomsarbeidere bidra med gode råd og bevisstgjøring om kosthold. Vi kan også snakke med ungdommen om hvordan kostholdet påvirker fysisk og psykisk helse.

Dette er viktig fordi:
– 55% av 9-13 åringer spiser mer sukker enn anbefalt.
– 85% av 9-13 åringer spiser mer mettet fett enn anbefalt
– Hver fjerde 17 åring har fedme og overvekt.

Det kan også være en god arena for å lære bort bærekraft og miljø i forhold til hvilke matvarer man velger og det å redusere matsvinn.

(Tall hentet fra Helsedirektoratet)

Eksamenstips:
Hvis du på eksamen skal planlegge en mat-aktivitet på en ungdomsklubb, er det viktig at ungdommen får være med på planlegging. Medvirkning er alltid viktig når vi skriver eksamensoppgave om ungdom!

Hvis du er interessert er dette en fin nettside om kosthold for barn og unge her:

Skroll til toppen